fbpx

Látnivalók a közelben

Kapolcsi látnivalók

Falumalom – Szaller Malom
Az 1825-ben épült malmot a jelenlegi tulajdonosa: a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 2011-ben újította fel. Kapolcs egykori malma ipari műemlék, amelyben a korabeli berendezések, és gabonaminták láthatók.

Az egyik legértékesebb magyarországi műemlék: ez a vízimalom-múzeum, mert a búzaőrlésen túl másféle termények őrlését és feldolgozását is bemutatja 100 évnél is régebbi gépeivel és gabona feldolgozó műszaki berendezéseivel. 

Kovácsműhely – Falumúzeum és Csigaház
A múzeumnak egy XIX. századi kovácsműhely ad otthont, eredeti füstös konyhával és parasztszobával. Itt lakott és dolgozott a falu utolsó patkolókovácsa: Vörös Lajos kovácsmester.

A település egyik legrégebbi építészeti, ipartörténeti és néprajzi emléke többször megújult, és számos alkalommal van benne látványkovácsolás.

A múzeum mellett található a Csigaház, ami a falu örökségközpontja. Itt készül a Balaton-felvidék 60 településének, ezen belül Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs és Pula kulturális és épített örökségének virtuális térképe is. Az udvaron működő kemence és a híres kapolcsi „hidas” (teraszos disznóól) látható.

.

Kapolcsot elhagyva is millió csoda vár:

 1. Vártúrák

  Igen szerencsésnek mondhatja magát az, aki a Balaton-felvidéken Kapolcsra látogat. Nyakába veheti a „vármegyét”, visszautazhat a lovagok korába, betekinthet a középkori mindennapokba, Kinizsi Pál „vendége lehet”, vagy éppen az első királyi pár egyháztörténeti „udvarába”  tehet látogatást.  Ha Nyugatnak vesszük az irányt, egymás után magasodik fölénk Szigliget, majd Sümeg vára. Veszprém felé indulva Nagyvázsony vára bukkan elő,  majd a megyeszékhely sziklás dombján szemünk elé tárul az igen reprezentatív várnegyed. A Balaton-felvidéken járva a vártúrák remek programok kicsiknek-nagyoknak, pároknak, családoknak, baráti társaságoknak.Szálláshelyünk 35 km-es körzetében 4 izgalmas vár is kínálja látnivalóit.

 2. Csónakázz a város utcái alatt

  Ereszkedjünk le a föld alá, és csónakázzunk Tapolca utcái alatt, a Tapolcai Tavasbarlangban! A karsztvíz által a mészkőből hosszú idők alatt kivájt barlangrendszerben csónakra szállhatunk, és a tavasbarlang kristálytiszta víz tükrén evezhetünk. A Látogatóközpont kiállító termeiben megismerhetjük a karsztvidékek és a barlangok csodálatos világát, a térhatású fotókat, 3D-s vetítéseket szemlélve pedig föld alatti felfedező útra indulhatunk.

 3. Elhagyatott templomromok, kápolnák és kegyhelyek

  Kapolcsról nem kell sokat utaznunk ahhoz, hogy egy nyugodt és kalandos helyet találjunk, hiszen egy Balaton környéki természetjárás alkalmával számtalan középkori templomrommal, kálváriával, kápolnával, szakrális helyekkel és egyéb érdekességekkel is találkozhatunk. Egy kellemes kirándulás közben a régmúlt emlékeit is könnyedén felidézhetjük a történelmi falak, a múltidéző örökségek a gyönyörű panoráma által.

  1/A Balaton-felvidék egyik csodájának számít a Taliándörögd határában, a szántóföldek között megbúvó Szent András-templomrom. Ugyanezen a helyszínen, az Árpád-korban is állt már egy templom, melynek nyomai még mindig láthatók. Az erre épült egy román stílusú, egyhajós templomot a Dörögdi-család építtette, melynek közel 20 méter magas keleti szentélyfala és a szentély ívbordái máig megmaradtak. 

  2/Szőc településen, a Dabosi templomromtól nem messze találhatók az erdőben a Hertelendy vadászkastély romjai. A kastélyt Békássy István, vas megyei főispán építtette. Az épületet feltehetően a II. világháború alatt, után hagyták el. A kastély falai sok helyen két emelet magasan állnak, a beomlott pince egy része is kivehető, a tetőszerkezet teljesen elpusztult. A belső tereket visszahódította a természet, az egykori termekben sűrűn burjánzik az erdei aljnövényzet.

  3/ Vöröstó-kálvária. Az út felől a domboldal felé indulva a kápolnához vezető út két szélét 7-7 szimmetrikusan felállított stáció szegélyezi, melyeket cikkcakkban érdemes végigjárni. Középen egy nyolcszögletes alapú, kupolás kápolna kap helyet. A fehér színű állomások, gyönyörű képekkel, a szemet gyönyörködtető táj egy olyan élményt nyújt a látogatók számára, hogy erre a helyre időnként vissza-vissza kell térniük. 

  4/Bárhol is vagyunk Dörgicsén belül, nagy a valószínűsége annak, hogy bármerre is indulunk egy szemet gyönyörködtető templomromhoz fogunk érkezni. Az Árpád korból származó alsódörgicsei rom, a felsődörgicsei rom, valamint a kisdörgicsei rom egészen máig megtalálhatók a faluban. Az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom tornyai az összes többi közül a legkiemelkedőbbek. Magát a romot egy festői környezetben lévő domboldalban találhatjuk, ahonnan remek kilátás nyílik a Balatonra. 

  5/Örömhírvétel-kápolna. Szintén a Szent György-hegyen található, még ma is működő kis ortodox kápolna, melyet a helyi lakosok számára már jól ismert Márton atya épített, aki még ma is remetelakájban él a kápolna mellett az erdő közepén. A szerzetes debreceni származású, kőfaragó, kőszobrász, így gyakorlatilag saját maga újította fel a korábbi présházat, és építette fel a kápolnát. A kápolna belső freskója is gyönyörű, azonban oda csak Márton atya engedélyével lehet bejutni. 

  6/A Szent György-hegyen kirándulva számtalan szakrális épület jöhet velünk szembe. Az egyik legfigyelemfelkeltőbb és legérdekesebb mind közül a már omladozó Ify-kápolna, más néven Emmaus. A kápolna területének vaskapuján olvasható Ify Lajos plébános története röviden összefoglalva. A plébános önerőből építette fel a kápolnát, a birtokot, és a körülötte lévő épületeket, amelyek funkciójuknak megfelelően feliratot kaptak. Sajnos a kápolna és az épületek állapota Ify Lajos plébános halála óta jelentősen leromlott.

 4. Állati kalandok a környéken 

  A Balaton-környéki nyaralások során az állatimádó gyerekeknek fergeteges élményben lehet részük, hiszen a környéken számtalan olyan helyet találhatunk, ahol különféle állatokkal találkozhatnak és ismerkedhetnek meg. A balatoni állatkertek, vadasparkok és állatsimogatók látogatása nagyszerű program lehet az egész család számára az év bármely időszakában.

  Ha már kisgyermekkel a Káli medencében járunk, mindenképpen érdemes ellátogatni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében található Salföldi Majorba, ahol magyar háziállatfajtákkal, állatsimogatóval, fotókiállítással, lovaglással, lovaskocsikázással várják az érdeklődőket. A kisebb farmok, állatsimogatók mellett elengedhetetlen a Veszprémi Állatkertbe való betérés is. Ha már az állatkertben járunk, ajánlott megtekinteni az új részben, külön kialakított Dínó Parkot is, ahol gyerekek számára régészeti játékok is kialakításra kerültek.  A nyári napokon célszerű nyitás körüli időpontban érkezni, majd az állatkert új részében kezdeni a sétát, hogy a nagy melegben térjünk át a régi részre, amely sokkal több árnyékot nyújt a látogatók számára. Balatonederics legnagyobb, legismertebb nevezetessége az Afrika Múzeum. A múzeum épületében vadászati és harci eszközöket, a bennszülöttek használati eszközeit, trófeákat, népművészeti tárgyakat, afrikai népek kultúráját prezentáló bútorokat is megtekinthetik.  Magát a múzeumot pedig egy kisebb állatkert veszi körül, ahol magyar és afrikai állatokkal egyaránt találkozhatunk. Az állatkertnél sokkal kevésbé ismertebb a Koloska-völgyi Vadaspark, amely a Koloska-völgy mélyén kap helyet. A több mint két hektáros vadaspark számtalan madárfajnak, gím- és dámszarvasnak, muflonnak és őznek ad otthont. Kirándulásunk során két kilátót és magaslest is megtekinthetünk. További remek helyszín lehet a gyermekek számára a Festetics Imre Állatpark, ahol 4,2 hektáros területen számtalan olyan magyar állatfajjal találkozhatunk, melyek manapság már ritkaságnak számítanak. Azonban a háziállatok mellett különféle vadon élő állatfajokkal is találkozhatunk, megismerkedhetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük