fbpx

Falmászás

Falmászás

A sziklamászásnak kiváló alternatívája a szabadban is űzhető verziója, a műfalon történő mászás, amely lehet hobby és versenysport is.

FALRA TUDNÁL MÁSZNI? – MŰFALMÁSZÁS A SZABADBAN

A sziklamászásnak kiváló alternatívája a szabadban is űzhető verziója, a műfalon történő mászás, amely lehet hobby és versenysport is. Az utóbbi évtizedekben alakult sportággá és a 2020-as tokiói olimpián már versenyszámként is szerepel majd.
 

A mesterséges körülmények közötti mászás nem csak biztonságosabb a szabadban történő sziklamászásnál, de független az időjárástól és nincs szükség drága felszerelésre sem, még a mászócipő is bérelhető. Ha találsz egy közeli helyet, szinte bármikor mehetsz, így sok időt megspórolsz és nem utolsó sorban könnyebben ráveszed magad, hogy felkerekedj. Ahhoz, hogy belevágj, nem szükséges hozzá különösebb előképzettség sem, egy általános erőnlét megléte elegendő (jó, ha legalább 1 db húzódzkodás megy) és rendszeresen űzve látványos fejlődés érhető el. Ha inkább oktatóval érzed magad biztonságban, vagy magasabb szintre szeretnéd fejleszteni a technikádat, részt vehetsz különböző mászótanfolyamokon is, vagy edzővel is gyakorolhatsz.

ELŐNYEI

  • Kiválóan fejleszti az erőnlétet, a kitartást, az egyensúlyérzéket és a koncentrációs készséget, a különböző mászóutakon haladva pedig a kreativitás is fejlődik.
  • Mindig lehet benne kihívást találni, mivel a falakon lévő fogásokat időnként áthelyezik, az útvonalakat változtatják.
  • Egy nehéz nap után feldob és segít a feszültég levezetésében.
  • Sok helyen gyermekek számára kialakított falak is találhatók, így családi programnak is kiváló.
  • Jóval biztonságosabb, mint a sziklamászás, a falmesternek midig ott kell lennie, ha valaki segítségre szorulna, illetve hogy ellenőrizze, minden rendben van-e a fallal, a kötéllel, és rögzítéssel.

Falmászással kapcsolatosan keressétek Oszit (Oszetzky Zoltán) a következő telefonszámon:
+36205888509